לימודי רפואה בישראל

לימודי רפואה בישראל מהווים אתגר של ממש, הן מבחינת רף הקבלה הגבוה מאוד והן מבחינת הלימודים עצמם שמתאפיינים בעומס רב. למרות העובדה שמדובר במסלול תובעני, ואולי דווקא בזכות עובדה זו, הביקוש אליו גבוה בהרבה מההיצע: בכל שנה אמנם מתחילים ללמוד רפואה כמה מאות סטודנטיות וסטודנטים מאושרים, אבל כמה אלפים נותרים מתוסכלים.

מה ההבדל בין לימודי רפואה שש-שנתיים ללימודים של 4 שנים?

האוניברסיטאות בישראל מציעות שני מסלולים – האחד אורך 6 שנים ומיועד לכלל האוכלוסייה (כמובן לאחר מיון וסינון משמעותיים), והשני אורך 4 שנים ומיועד לבעלי תואר ראשון רלוונטי (למשל כימיה, ביולוגיה, מדעי המוח, פסיכולוגיה ורוקחות). בכל מקרה נדרשת שנת סטאז' לאחר השלמת הלימודים.

במסלול הארוך יותר 3 השנים הראשונות מוגדרות כשנים הפרה קליניות. בשנים אלה נלמדים קורסי מבוא (באנטומיה, אתיקה רפואית, אפידמיולוגיה, יסודות מולקולריים וגנטיים של הרפואה, ביולוגיה של התא, מדעי העצב ועוד), וקורסים מתקדמים יותר ובפרט כאלה העוסקים במערכות הגוף השונות (הלב, מערכת העצבים, המערכת האנדוקרינולוגית, מערכת הרבייה ועוד).

3 השנים האחרונות הן השנים הקליניות. במהלכן עיקר הלמידה מתבצעת בבית חולים, במחלקות השונות – רפואה פנימית, דרמטולוגיה, ילדים, גריאטריה ועוד – וכן במרכזים רפואיים נוספים.

במסלול ה-4 שנתי, שכאמור מיועד לאקדמאים בתחומים ספציפיים, השנתיים הראשונות הן הפרה-קליניות והשנתיים האחרונות כוללות את הלימודים הקליניים. חלק מהסטודנטים במסלול זה נדרשים לעבור קורסי השלמה.

איפה מתקיימים לימודי רפואה בישראל?

לימודי רפואה בישראל מתקיימים ב-6 מוסדות לימוד:

  1. האוניברסיטה העברית בירושלים – הפקולטה לרפואה הוותיקה ביותר בארץ (מאז 1949) שוכנת בקמפוס שבעין כרם, ופועלת בשיתוף בית החולים הדסה. באוניברסיטה העברית מוצע מסלול הלימודים הארוך (6 שנים).
  2. אוניברסיטת תל אביב – הפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר החלה לפעול ב-1966. החל מ-2008 היא מציעה גם מסלול 4 שנתי לבעלי תואר ראשון, וזאת בנוסף ללימודים השש-שנתיים.
  3. הטכניון – הפקולטה לרפואה של הטכניון הוקמה בשנת 1969. היא שוכנת בסמוך לבית החולים רמב"ם והלימודים בה נמשכים 6 שנים. בפקולטה שנקראת ע"ש רות וברוך רפפורט מוצעת אופציה ייחודית: מסלול משולב של לימודי רפואה עם הנדסת חומרים, הנדסה ביו רפואית או מדעי המחשב.
  4. אוניברסיטת בן גוריון – גם לימודי רפואה בבאר שבע נמשכים 6 שנים. ביה"ס לרפואה ע"ש גולדמן הוקם ב-1974, ופועל בשיתוף בית החולים סורוקה ושירותי בריאות כללית.
  5. הפקולטה לרפואה בצפת – פקולטה זו שייכת לאוניברסיטת בר אילן. היא הוקמה ב-2011 ומציעה את מסלול הלימודים ה-4 שנתי לבעלי תואר ראשון. סטודנטים שלמדו בחו"ל 3 שנים יוכלו להתקבל לפקולטה זו ולהשלים בה את 3 השנים האחרונות.
  6. אוניברסיטת אריאל – בבית הספר לרפואה ע"ש אדלסון תוכנית הלימודים היא 4 שנתית.

תנאי הקבלה ללימודי רפואה בישראל

על-מנת ללמוד רפואה באחד המוסדות הנ"ל במסלול ה-6 שנתי נדרש ממוצע בגרויות גבוה מאוד וכן ציון מרשים במיוחד בבחינה הפסיכומטרית. בכל אוניברסיטה הרף מעט שונה, אבל ככלל הרף כאמור גבוה מאוד. בחלק מהמקומות ניתן להתקבל גם על סמך ציוני מכינה מתאימה, ובכל מקרה נדרשת שליטה טובה מאוד באנגלית.

המשוכה הבאה בדרך להתקבל אל לימודי רפואה בישראל היא מבחן שנקרא מו"ר (או בגרסאות האחרות שלו, מרק"ם ומר"ב). מבחן זה נועד לבדוק התאמה ספציפית ללימודי רפואה, והוא כולל בין השאר שאלון ביוגרפי (על-מנת לקבל הערכה טובה של האישיות של כל מועמד) וכן סימולציות שבהן נדרשים המועמדים להפגין התנהגות נכונה בסיטואציות רפואיות שונות. מבחן מר"ב, שמיועד ספציפית לבעלי תואר ראשון שמבקשים ללמוד במסלול ה-4 שנתי, כולל גם פרק בחשיבה אנליטית.

בסופו של התהליך משקלל כל מוסד לימודים את ציון המבחן הנ"ל ואת הממוצע המשוקלל של הבגרות והפסיכומטרי – והטובות והטובים ביותר מתקבלים ללימודים וזוכים להזדמנות להגשים את החלום להפוך לרופאים.

איך לשפר את סיכויי הקבלה ללימודים?

הסינון הנרחב של כל הפקולטות המציעות לימודי רפואה בישראל מחייב היערכות משמעותית. קודם כל מומלץ ללמוד היטב לכל אחד ואחד ממבחני הבגרות, ובמידת הצורך גם לשפר ציונים שהם פחות ממצוינים. באופן דומה נדרשת הכנה מתאימה גם לבחינה הפסיכומטרית, והדבר החשוב ביותר הוא להגיע מוכנים למבחן המו"ר / מרק"ם / מר"ב (השמות שונים אבל המהות כאמור דומה).

כדאי לדעת שלא מעט מועמדים נוטים לזלזל בשלב זה, למרות הקריטיות שלו, וזאת מתוך התחושה שאם הם מתאימים להיות רופאים, הם ידעו איך לנהוג בכל סיטואציה. גם מילוי שאלון ביוגרפי נתפש לעתים כמטלה קלה. בפועל מי שעובר קורס הכנה למבחן זוכה ליתרון משמעותי מאוד על פני מועמדים אחרים, ובמקרים רבים זהו גם ההבדל בין קבלה לדחייה.

מוריה מציעה מספר מסלולים להכנה אידיאלית למבחני מרק"ם, מו"ר ומר"ב: אופציה אחת היא קורס אינטרנטי שממנו ניתן לקבל תמונה עדכנית ומפורטת של כל חלקי המבחן. אופציה שנייה היא קורס פרונטלי שמעביר ידע רב וגם סימולציות שעוזרות להגיע מוכנים היטב לרגע האמת, ואופציה שלישית היא הכנה במתכונת של 1 על 1 כדי לספק מענה לנקודות התורפה האישיות של כל אחד ואחת. כמו כן ניתן לעבור "רק" את הסימולציה – בכל מקרה מדובר בעזרה משמעותית בדרך להגשמת החלום.