לימודי רפואה

לימודי רפואה הם מסלול תובעני במיוחד – אבל גם אחד המתגמלים ביותר שיש, ובוודאי עבור מי שחולם או חולמת מגיל צעיר על קריירה כרופאים. האתגר מתחיל כבר בשלב הקבלה ללימודים, שמצריך לא "רק" ציון פסיכומטרי וממוצע בגרויות גבוה מאוד אלא גם מעבר מבחן ייעודי (פירוט בהמשך), ומתעצם במהלך השנים בפקולטה עצמה. בעמוד זה תמצאו תשובות מפורטות לשאלות איך משפרים את הסיכוי לעבור את הרף הגבוה מאוד ואיך בנויה תוכנית הלימוד.

אילו מסלולים של לימודי רפואה מוצעים בישראל?

בישראל יש 3 מסלולים של לימודי רפואה:

א. תוכנית 6 שנתית – תוכנית הלימודים המלאה שמיועדת לכל מי שרוצה להיות רופא/ה ועומד/ת בקריטריונים הנוקשים כמובן (אגב, בטכניון קיימים מסלולים ספציפיים לתואר כפול: רפואה והנדסת חומרים, רפואה ומדעי המחשב ורפואה והנדסה ביו רפואית).

ב. תוכנית 4 שנתית – מסלול לבעלי תואר ראשון בתחומים רלוונטיים לרפואה (למשל מדעי המוח, כימיה וביולוגיה). גם תנאי הקבלה למסלול זה מציבים רף גבוה במיוחד.

ג. תוכנית 3 שנתית – לסטודנטים שעברו בחו"ל את 3 השנים הראשונות ומבקשים להשלים את לימודי הרפואה בישראל.

בכל מקרה לאחר השלמת הלימודים נדרשת גם שנת סטאז'.

כיצד בנויה תוכנית הלימודים?

גם התוכנית בת 6 השנים וגם זו שאורכת 4 שנים "בלבד" כוללות שני חלקים שווים באורכים: החלק הראשון הוא הלימודים הפרה-קליניים והחלק השני הוא הלימודים הקליניים. ההבדל העיקרי הוא שבחלק הפרה-קליני הלמידה היא עיונית ברובה המכריע, ואילו החלק הקליני כולל לימודים מעשיים בכל המחלקות הקיימות בבתי החולים (רפואה פנימית, פסיכיאטריה, כירורגיה, גינקולוגיה, פדיאטריה, רפואת משפחה), במרפאות קהילתיות, במרכזי שיקום, בבתי אבות, בתחנות טיפות חלב ועוד.

בין הקורסים הנלמדים ב-3 השנים הראשונות: כימיה כללית, כימיה אורגנית, כימיה פיסיקלית, פיזיקה, ביולוגיה של התא, אימונולוגיה, אנדוקרינולוגיה, מערכת השתן של האדם הבריא, מערכת השתן של האדם החולה, פרמקולוגיה, היסטולוגיה וגם קורסים שמזכירים לנו עד כמה חשוב להתמקד באדם ולא במחלה, ובהם למשל "נפש האדם בבריאות ובחולי", "החוקי, האתי, האנושי – סוגיות רפואיות בהלכה" ו"מבט אל הבלתי נמנע – תולדות המוות בתרבות המערב" (הדוגמאות הן מהסילבוס של לימודי רפואה באוניברסיטה העברית, אבל גם במוסדות הלימוד האחרים ישנם קורסים שמציעים מבט רחב אל התחום המרתק).

עוד חשוב להדגיש שהמעבר בין החלק הפרה-קליני לחלק הקליני אינו אוטומטי – נדרש ממוצע ציונים של 75 ומעלה. בנוסף, סטודנטים שייכשלו במהלך אחת מ-3 שנות הלימודים הראשונות בקורסים בהיקף של 9 ש"ס ומעלה ייאלצו להפסיק את לימודיהם, לצמיתות. במקרים אחרים המעבר משנה לשנה מותנה בתיקון ציונים נמוכים בקורסים ספציפיים.

איך לשפר את הסיכוי להתקבל ללימודי הרפואה?

קשה מאוד כאמור להתקבל אל המסלולים השונים של לימודי רפואה – גם בגלל שהדרישות ממי שבסופן של שנות הכשרה ארוכות יקבלו החלטות קריטיות, כולל כאלה שמשפיעות על חיים ומוות, הן באופן טבעי גבוהות, וגם בגלל שהביקוש ללימודים אלה נרחב בהרבה ממספר המקומות בכל פקולטה בכל שנתון. לא מעט מועמדים סבורים בטעות כי הדרישה העיקרית היא ממוצע בגרויות וציון פסיכומטרי מרשימים במיוחד – אבל בפועל המצב מורכב יותר: בכל שנה בעלי ציונים מעולים מקבלים הודעת דחייה, וזאת משום שההישגים שלהם במבחן מו"ר / מרק"ם (או מר"ב) לא מספיק טובים.

חשוב להדגיש: המיונים הייעודיים לרפואה אמנם לא בוחנים ידע אלא מעריכים את האישיות של כל מועמד ומועמדת, וכמובן את מידת ההתאמה שלהם למקצוע הייחודי, ולכן לכאורה אין צורך להתכונן אליהם – אבל בפועל מצטברות עוד ועוד עדויות לכך שהכנה מתאימה מעלה את הציון, ובהתאם משפרת את הסיכוי להתקבל לפקולטה היוקרתית.

כמובן שגם איכות ההכנה משפיעה על הסיכוי לקבל את התשובה החיובית המיוחלת. מוריה מציעה 3 אופציות שיעזרו לכם להגיע למבחן מו"ר, מרק"ם או מר"ב כשאתם ערוכים ומוכנים לכל תרחיש: קורס אינטרנטי, קורס פרונטלי וליווי אישי. הקורסים מציעים טכניקה פרקטית מאוד, טיפים להטמעת השיטה הנכונה להתמודד עם כל סיטואציה במהלך המבחנים, תרגולים שמדמים את המציאות הצפויה לכם באופן מדויק מאוד, והכי חשוב – מחויבות אמיתית להצלחה שלכם. מרכיב נוסף בתועלת המשמעותית של ההכנה למיוני הרפואה עם מוריה הוא הניסיון הרב וההיכרות העמוקה של האנשים שיעזרו לכם לצלוח את המשוכה האחרונה בדרך ללימודים עם המוקשים שטמונים בהליך המיון.