מיוני רפואה

מיוני רפואה הם השם המקובל למבחנים הספציפיים שמהווים את המסננת האחרונה בדרך ללימודים היוקרתיים והנחשקים ביותר – מבחני מו"ר, מרק"ם ומר"ב. חשוב להדגיש כי כל הנשלחים למבחנים אלה הם מועמדים בעלי ממוצע בגרויות גבוה מאוד וציון מרשים לא פחות בבחינה הפסיכומטרית, ולכן ציון טוב עלול שלא להספיק. למעשה, עקב התחרות העזה על כל מקום בפקולטות לרפואה בישראל, גם הבדל של כמה נקודות בציון בתהליך המיון עשוי לקבוע את גורלכם: האם תתחילו לצעוד במסלול הארוך שבסופו תואר הדוקטור, או שתיאלצו לדחות את מימוש החלום (או אפילו לוותר עליו!)

מה ההבדל במיוני רפואה בין מו"ר, מרק"ם ומר"ב?

מרק"ם היא מערכת המיון שמיועדת לכל מי שמבקש להתקבל ללימודים בפקולטה לרפואה של האוניברסיטה העברית בירושלים. המועמדים שמעדיפים לימודי רפואה בטכניון או באוניברסיטת תל אביב מופנים למבחן מו"ר. מי שעדיין לא החליטו היכן הם רוצים ללמוד יופנו לאחת משתי האופציות, ובכל מקרה הציון יהיה תקף בכל מוסדות הלימוד הרלוונטיים.

גם מו"ר וגם מרק"ם מתקיימים באחריות מאל"ו, המרכז הארצי לבחינות ולהערכה, שבו מתבצעת גם הבחינה הפסיכומטרית. מבחן מר"ב מיועד לבעלי תואר ראשון שהחליטו להפוך לרופאים ולשם כך מנסים להתקבל למסלול 4 שנתי – בפקולטה לרפואה בצפת, באוניברסיטת תל אביב או באוניברסיטת אריאל. באוניברסיטת בן גוריון, שמציעה מסלול שש שנתי, מתקיים הליך מיון ייחודי.

המהות היא אותה מהות בכל סוגי המיונים לרפואה – כולם מורכבים משאלונים אישיים וממרכז הערכה (פירוט בהמשך העמוד). מבחן מר"ב כולל גם חלק שבודק את החשיבה האנליטית, למשל באמצעות הסקת מידע מתרשימים.

מתי מתקיימים מיוני רפואה?

בדרך כלל ישנו מועד אחד בלבד בכל שנה למבחנים הנ"ל – בתחילת הקיץ (בין סוף מאי לתחילת יולי). בכל מקרה לא ניתן להיבחן יותר מפעם אחת בשנה, ולכן מועמדים שמקבלים ציונים נמוכים שלא מאפשרים קבלה לפקולטה לרפואה נאלצים לחכות פרק זמן משמעותי עד להזדמנות הבאה לצלוח את המשוכה ולהתחיל ללמוד את המקצוע המבוקש.

מעבר לעיכוב הבלתי מבוטל, מי שחוזר על המבחן כדי לשפר את הציון נדרש לעבור את כל החלקים שלו, וכן לשלם עבור כולם. נכון ל-2020 העלות של מבחן מו"ר או מרק"ם היא 1,893 ש"ח.

מה כוללים השאלונים האישיים בתהליך מיוני הרפואה?

המרכיב הראשון של מיוני רפואה הוא כאמור שאלונים אישיים. באופן טבעי אין בהם תשובות נכונות ולא נכונות, והמטרה שלהם היא להתרשם מהאישיות של כל מועמד וממידת ההתאמה שלו לעיסוק במקצוע שמתאפיין באחריות כבדה וגם ברגישות רבה מאוד.

בין השאר אתם עשויים להתבקש לספר על מקרה משמעותי בחייכם ולפרט מדוע השפיע ואיך. דוגמה נוספת היא לתאר מקרה שבו אדם דחה הצעת עזרה, כולל לנסות להבין מה הוביל אותו לדחייה. חשוב לדעת שהשאלון מחייב כנות מלאה, כולל לגבי המרכיבים הפחות נעימים בחיים – למשל, לספר עם מי קשה לכם לשתף פעולה, באילו מקרים אתם מאמינים שאפשר לשקר, טעויות בשיקול הדעת לגבי אנשים כלשהם, קונפליקט מול גורם סמכות ועוד.

למה נדרש גם מרכז הערכה במסגרת מיון רפואה ואיך לעבור אותו בהצטיינות?

המרכיב השני של מיוני רפואה מכל הסוגים – מו"ר / מרק"ם / מר"ב / ההליך של אוניברסיטת בן גוריון – הוא מרכז הערכה.

גם המרכז תורם להיכרות טובה יותר של אישיות המועמדים ובהתאם להערכת הסיכוי שהם יהפכו לרופאים מעולים. המרכז מורכב ממספר תחנות: ראיון אישי (שגם אליו חשוב להגיע מוכנים!), סימולציות (של מצבים שבהם נתקלים רופאים תוך כדי עבודתם, ואחרים) ודיון בסוגיות רלוונטיות.

דוגמאות לתרחישים שעשויים להיות מוצגים בפניכם במסגרת מרכז ההערכה: רופא בבית אבות שמשוחח עם משפחתו של קשיש שהביע רצון לסיים את חייו, תלמיד תיכון שחבר שלו משתף אותו בהתעללות שהוא חווה אבל לא מוכן לדווח על כך לגורמים המתאימים, עובד סוציאלי בבית חולים שמדבר עם ההורים של נערה שנמצאה כמתאימה לתרום כליה לאחותה אבל מפחדת מההליך, ויש כמובן עוד מגוון רחב של אפשרויות.

הדרך הטובה ביותר להגיע אל מיוני רפואה מכל הסוגים – גם מו"ר, גם מרק"ם, גם מר"ב וגם הליך ההערכה של אוניברסיטת בן גוריון – עם מקסימום מוכנות היא לעבור קורס ייעודי. מוריה מציעה מספר מסלולים אפשריים: קורס הכנה אינטרנטי שכולל גם תכנים מוסרטים רבים וגם תוכנית עבודה מדויקת להטמעה מיטבית של כל החומר; תוכנית במתכונת 1 על 1, במטרה לעבוד על הנושאים הספציפיים החשובים ביותר לכל מועמד או מועמדת; וקורס פרונטלי מלא שכולל בין השאר סימולציות ותרגולים נוספים שמסייעים למועמדים להגיע למרכז ההערכה כשהם יודעים בדיוק מה מצפה להם – ונהנים מסיכוי מקסימלי להתקבל ללימודי הרפואה.